Környezeti szempontok beépítése az energiarendszerek fejlesztési programjaiba CLEAN-kWAT

Partnerek

CLEAN-kWAT projektkonzorcium egyhangúlag támogatja a fő célt és a különböző partnerek háttere és szakmai tapasztalata alapján szerveződik. Ez a megközelítés valamennyi projekttevékenység előkészítéséhez sokoldalú felületet biztosít. A konzorciumban nyolc partner – három egyetem, két kutató- és képzési központ, egy civil szervezet és két kkv – vesz részt öt országból – Törökországból, Spanyolországból, Magyarországról, Szerbiából és Németországból.

A konzorcium felépítése hierarchikus, az Igazgatótanács (PMB) irányítja a szervezetet a Projektkoordinátor vezetésével. A partnerszervezetek kapcsolattartóit is magába foglaló Igazgatótanács felelős a projekt operatív szakaszainak végrehajtásáért. A Nemzeti Partnerirodák (NPO-k) feladata a projekthez kapcsolódó munka helyi szintű koordinációja és megvalósítása. A projekt eredményeiről való tájékoztatás, azok felhasználása a Tájékoztatási és Felhasználási Csoport (PDUG) feladata, a minőségirányítás a Minőségirányítási Egységé (QMU).

A konzorcium felépítése a támogató hálózat főbb szereplőire és segítőire támaszkodik. A fő szereplők felelnek a projekteredmények széleskörű elterjesztéséért és optimalizációjáért országos és nemzetközi szinten. A döntéshozókat, a szakképzést és szakoktatást, valamint a társadalmi partnereket képviselő támogató hálózat tagjai a projekt megvalósítását segítik elő. A fő projektkonzorcium különböző hátterű tagokból áll, akik jelentős tapasztalattal rendelkeznek számos országos és európai program terén – LdV, Socrates, 6FP és 7FP, NATO stb. A partnerek megfelelő kapacitással, tapasztalattal és szakértelemmel rendelkeznek, a projekt feladatait kompetenciáik szerint osztják fel közöttük.

A konzorcium infrastruktúrája és a formális/informális oktatási szektorbeli kapcsolatai biztosítják a célközönség közvetlen elérését. Az ágazati kis- és középvállalkozásokkal való kapcsolatok segítik a terméktesztelést és a visszajelzések elemzését.


T.C. Giresun Üniversitesi
A Giresuni Egyetem (GRU) a fekete-tengeri régió egyik prominens egyeteme, tizenhárom tanszékből, három intézetből, hat főiskolai karból, tizenegy szakképző iskolából és egy állami zeneiskolából áll.

Ezek mellett kilenc kutatóközpontjában jelentős kutatási kapacitással bír, ezek közül néhány fontosabb:

 1. ovábbtanulási Kutatóközpont,
 2. Női Kérdések Kutatóközpont,
 3. Pályaválasztási Tanácsadó és Kutatóközpont,
 4. Karadeniz Stratégiai Kutatóközpont,
 5. Környezetvédelmi Kutatóközpont és Tiszta Termelési Központ.

A fentieken túl az alábbi részlegek felelnek a nemzetközi tanulmányokért és kapcsolatokért:

 • Erasmus Diákcsere Iroda,
 • Mevlana Diákcsere Iroda,
 • Nemzetközi Kapcsolatok Iroda,
 • EU Keretrendszer Iroda.


ORKON INTERNATIONAL ENGINEERING TRAINING CONSULTING CO.INC.

Az Orkon nemzetközi mérnöki, képzési, tanácsadó és projekttervező szervezet Törökországban. Infrastrukturális, elektromos, vízügyi, környezetvédelmi, közlekedési projekteken dolgozik; környezeti, villamossági és vízügyi projekteket tervez a Vízügyi Minisztériumnak, a Tartományi és Települési Banknak, valamint autópálya- és közútprojekteket a Török Autópálya-igazgatóság megbízásából. A vízügyi, környezeti és villamossági projektek terén az Orkon komoly tapasztalattal rendelkezik ivóvíz- és szennyvízhálózatok, vízelosztó hálózatok, szennyvízgyűjtők, ivóvíz- és szennyvízkezelő telepek, csapadékvíz-gazdálkodási projektek, valamint az ezekhez kapcsolódó elektromos projektek tervezésében. A projektek tervezése során összehasonlítják a rendszereket, és a zöldebb, környezeti szempontból megfelelő rendszerek létrehozását célzó projektek megfelelnek a mérnöki tervezés három alapkövetelményének: a projektek során figyelembe veszik a gazdaságosság, az esztétika és a biztonság szempontjait. Az Orkon a CLEAN-kWAT projektben is kamatoztatja tapasztalatait, környezeti mérnöki, építőmérnöki és villamosmérnöki szaktudását felhasználja és ötvözi az energia terén szerzett tapasztalataival.


GAZİ ÜNİVERSİTESİ

A Gazi Egyetem azon kevés török felsőoktatási intézmény egyike, amelyek története az 1920-as évekre nyúlik vissza. Ez az egyik legnagyobb egyetem, kurzusai a pedagógiától a kommunikáción, művészeteken, mérnöki tanulmányokon, sporton, erdőgazdálkodáson, orvosi, gyógyszerészi, fogorvosi tanulmányokon, természettudományokon és közgazdaságtanon keresztül a technológiai képzésekig mindent lefednek. A Gazi Egyetem kurzusai öt campuson zajlanak, 80 000 diákja és több mint 7 000 dolgozója van (oktatók, műszaki és adminisztratív munkatársak). Az egyetem megfelel a világátlagnak az egy oktatóra jutó diákok számát tekintve. Az egyetem továbbá ambiciózusan teljesíti a bolognai folyamat követelményeit, melyben Törökország 2001 óta vesz részt. Az egyetem 2004-ben kapta meg az Erasmus felsőoktatási intézményi programtervet (Erasmus University Charter), és haladéktalanul kétoldalú együttműködést kezdett a diákok és tanárok mobilitásáért. A Gazi Egyetem 2005-ben az Európai Egyetemek Szövetsége (EUA) aktív tagja lett.


RENEWABLES ACADEMY (RENAC) AG

A berlini Renewables Academy AG (Megújulóakadémia, RENAC) a megújuló energiával és energiahatékonysággal kapcsolatos képzés és oktatás egyik nemzetközi éllovasa. Workshopjaink és kurzusaink lefedik a megújulóenergia-technológiák és energiahatékonysági intézkedések teljes értékláncát, biztosítva a megújulóenergia- rendszerek és energiahatékonysági intézkedések finanszírozásához, működtetéséhez, fenntartásához, értékeléséhez, megvalósításához és tervezéséhez szükséges képességeket. Tisztában vagyunk a megújulóenergia-projektek nehézségeivel és kihívásaival, és rendelkezünk a megfelelő képességekkel az áramhálózatra kapcsolódó és szigetüzemű megújulóenergia-projektek megvalósításához. A RENAC képzései az ügyfelek szükségleteihez igazodnak. Hiszünk benne, hogy a képzést és a tudásátadást közvetlenül az adott országhoz és annak szervezeti környezetéhez kell igazítani. A képzési szükségletek elemzése tehát munkánk alapvető része. Képzési technikák és módszerek széles választékát kínáljuk, a képzéseink résztvevőit megtanítjuk a kontextustól függő problémák kezelésére és optimalizálására.

Célunk, hogy tanfolyamaink résztvevőit intenzív és alapos képzési élmény segítségével felkészítsük az „éles” projektek kihívásaira. Ezért minden képzésünk úgy épül fel, hogy a tananyag a gyakorlatban is azonnal alkalmazható. A RENAC képzéseinek részét képezik a piaci növekedéshez és a megújuló energiák és energiahatékonysági intézkedések szélesebb körű felhasználásához kulcsfontosságú témák is, mint a finanszírozás, a jogi vonatkozások, a szerződések és a monitorozás.


Kali Enerji Mühendislik İnşaat Eğitim Danismanlik Sanayii ve Ticaret Limited Şirketi

A Kali Energy Solutions Co. célja a legújabb műszaki szabványokat és szabályozásokat kielégítő, gazdaságilag és környezetileg megfelelő, társadalompolitikailag jelentős, hosszú távú fenntarthatóságot biztosító megoldások feltárása az energiaszolgáltató és infrastrukturális szektorban. A szén-dioxid kibocsátással, éghajlatváltozással és fenntarthatósággal kapcsolatos tájékoztatás érdekében a Kali nemzeti és nemzetközi vállalatokkal működik együtt. Az energetikai, környezeti, egészségügyi, biztonsági és fenntarthatósági szolgáltatások széles skáláját nyújtó KALIENERGY segít ügyfeleinek energiafogyasztásuk és kibocsátásaik szabályozásában, projektjeik kialakításában, fenntartható megoldások megtervezésében és megvalósításában.

A KALIENERGY komoly tapasztalattal rendelkezik EU-s TA & Supervision projektek projektmenedzsmentje terén.


Asociacion Amigos de Europa Leonardo da Vinci

Az AELV nonprofit szervezet. Elsősorban fiataloknak szervez tanulmányi csereprogramokat az EU-ban és más országokban, hogy azok versenyképes képzést és szakértelmet kapjanak, művészeti és kulturális tevékenységekben vegyenek részt, társadalmi és politikai ismereteik bővüljenek, illetve olyan intézményekkel, vállalatokkal és egyéb szervezetekkel kerüljenek kapcsolatba, amelyek támogatják a fiatalok munkaerőpiaci integrációját.

Az AELV célja az emberek Európájának népszerűsítése a más kultúrákról nyújtott képzés és ismeretterjesztés útján, valamint a természet megóvását és a fenntartható fejlődést célzó tevékenységek népszerűsítése. Az AELV meggyőződése, hogy a természet és a kultúra megőrzésének legjobb stratégiája a fenntartható fejlődésről való ismeretterjesztés az oktatásban.

1998-as alapítása óta az AELV a Leonardo da Vinci mobilitási programban való részvétele során folyamatosan fejleszti mobilitási programjainak irányítási rendszerét, az innováció átvitelét és partnerkapcsolatait, a diákcsereprogramok küldési és fogadási részét, konferenciákon és szemináriumokon vesz részt a jó gazdálkodás és a minőségi mobilitási programok érdekében.

Az AELV fő célja a fenntartható fejlődés, számos, a környezetbarát mezőgazdaságról szóló projektben vettünk részt, kiterjedt hálózatunk van a szervezeti mezőgazdaság és környezetvédelem területén, amivel megfelelünk a célcsoport és a projekt elvárásainak.

Az AELV öt állandó munkatárssal dolgozik, a szövetségben pedig körülbelül 75 fő vesz részt különböző szervezetekből


UNIVERZITET U BEOGRADU

Belgrádi Egyetem a Sanghaji Egyetem 2017-es rangsorában az ötszáz legjobb egyetem között szerepel (201-300. helyezés). 89 000 diák tanul itt 4500 egyetemi tanártól és oktatótól. Az oktatással és kutatással foglalkozó gépészmérnöki karon körülbelül 3000 diák tanul 220 tanártól. Három szinten folyik az oktatás: BA, MA és PhD képesítés szerezhető itt.

A Belgrádi Egyetem gépészmérnöki karon alapvető, alkalmazott, fejlesztési és tudományos kutatás zajlik a különféle mérnöki területeken – gyártástervezés és számítógépes rendszerek, gépészet (szállítmányozó, építési és bányászati gépek), mezőgazdasági gépészet, gépjárművek és utánfutók, termodinamika, hő- és vízerőművek, vasúttechnika, hajógyártás, légiközlekedés, hadiipar, fegyverrendszerek, folyamattechnológia, hőtan, szellőztető és légkondicionáló rendszerek, automata irányítási rendszerek, gyártóüzemek tervezése, közlekedési és folyamatkezelő rendszerek, ipari technológia, menedzsment, orvosbiológia, nanotechnológia, élelmiszermérnöki terület, alkalmazott áramlástan, általános gépgyártás, égéstan, anyagtan, tribológia, munkaügy és környezetismeret – zajló oktatás és tudományos háttér támogatásáért. A szervezet szakterületei közé tartozik:

 • Tudományos konferenciák és szemináriumok szervezése, szerv és külföldi oktatási, tudományos és egyéb szervezetekkel való együttműködés.
 • Oktatási és kutatási tevékenység a tudományos fejlődésért, együttműködés iparági és más szervezetekkel, alapvető, alkalmazott tudományos problémák megoldása, tanulmányok kiadása, szakmai tapasztalat nyújtása és egyéb szakmai és tudományos feladatok.


ENERGIAKLUB SZAKPOLITIKAI INTEZET MODSZERTANI KOZPONT EGYESULET

Az Energiaklubot 1990-ben környezetvédő egyesületként alapították. Mára vezető gyakorlatorientált szervezetté vált Magyarországon a fenntartható energia területén. Fő területe a klíma- és energiapolitika, ezen belül az energiahatékonyság, a megújuló energiaforrások, a klímavédelem és klímaadaptáció, a hagyományos erőforrások és a felsorolt területek jó gyakorlatai. Az Energiaklub kutatásokat végez, helyi és regionális fenntartható energia cselekvési terveket és klímastratégiákat dolgoz ki, képzéseket tart és tanácsadást nyújt, valamint kommunikációs kampányokat folytat a szakpolitikai és települési döntéshozók, az energiatermelők és az energiafogyasztók szemléletének formálásáért.

Az Energiaklub jelenleg tizennégy szakemberrel (közgazdászokkal, mérnökökkel, ügyvédekkel és tanárokkal) dolgozik.